Voittamaton voikukka

Tiesitkö, että voikukkia on Suomessa yli 400 eri lajia?
Se on sinnikäs ja vahvat juuret omaava kasvi, eikä siitä meinaa päästä eroon, vaikka haluaisi.
Tämä kasvi on tuttu näky lähes joka pihassa ja pientareella.
Sen sanotaan olevan suomalaisista kasveista vaikutuksiltaan monipuolisin, ja siksi sen arvoa hyötykasvina on syytä nostaa.
voikukka käyttö

Voikukka sisältää mm: kaliumia, magnesiumia, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, rautaa ja karoteenia ja sitä on käytetty virallisesti hyväksyttynä rohtona jo 1500-luvulta lähtien. Alkuun sitä käytettiin kuumelääkkeenä, mutta nykyään voikukka tunnetaan enemmänkin "elimistön kuuraajana", sillä se puhdistaa tehokkaasti maksaa ja kehoa sisäisesti. Voikukka kiihdyttää virtsaneritystä, mutta sen sisältämän kaliumin ansiosta se ei kuluta kehon kaliumvarastoja, kuten nesteenpoistolääkkeet yleensä.
Se tukee mm. ruuansulatusta, vahvistaa verisuonia ja alentaa kolesterolia. Siitä saattaa olla apua masennuksen ja alavireisyyden hoidossa. Voikukan maitiaisnesteellä voi hoitaa myös syyliä.
Aikamoinen moniottelija!

voikukka kosmetiikkakäyttöön


Sahalaitaiset, kitkerät lehdet sopivat parhaiten rohto- sekä kosmetiikkakäyttöön. Juuresta taas saa uutettua esim. vahvaa tinktuuraa.

Voikukalla on pitkät perinteet myös ihonhoidossa ja se on valikoitunut tästä syystä meidän voikukka-suolasaippuaan raaka-aineeksi.
Se tasapainottaa sekä kirkastaa, erityisesti rasvaista ja suurihuokoista ihoa.  
Helpoimmillaan kasvohoito onkin vain tuoreita voikukanlehtiä sellaisenaan kasvoille!
Voikukanlehdet toimivat hyvin myös jalkakylvyssä, niin tuoreena kuin kuivattunakin.
Vinkki: kuumana kesäpäivänä kannattaa ehdottomasti kokeilla jalkakylpyä viileänä.

voikukka pitsan päällä
Ravitsemuskäytössä voikukan nuoria sileäreunaisia lehtiä voi käyttää tuoresalaatin tapaan.
Lehtien kitkeryyttä voi vähentää ryöppäämällä, eli keittämällä lehtiä 2–3 min. ajan tai leikkaamalla kitkerä lehtiruoti pois.
Voikukan nuppuja voi hapattaa tai vain paistaa pannulla lisukkeeksi. Etikkaliemeen säilöttynä ne ovat herkullisia!
Kukista voi valmistaa voikukkahunajaa ja niillä on kiva koristella mm. kakkuja tai lisätä salaattiin tuomaan väriä.
Juuria voi kuivata ja käyttää kahvinkorvikkeena tai keittää ja gratinoida uunissa.
Kuivattuna lehdet ovat hyvä lisä esim. viherjauheeseen tai lisättäväksi sellaisenaan, vaikka muusiin tai munakkaaseen. 

Voikukka kerää raskasmetalleja, joten puhtaaseen keruupaikkaan on syytä kiinnittää huomiota. Mykerökukka-allergisten on hyvä olla varovaisia voikukan käytössä.
Voikukan näköislajeja ovat leskenlehti, valvatti, pukinparta ja syysmaitiainen, joten varmista, että tiedät mitä keräät 😊
 
Optimaaliset keruuajat:
Juuret: aikaisin keväällä/myöhään syksyllä.
Lehdet: Keväisin nuoret sileät varjossa kasvaneet lehdet ravinnoksi. Rohdoksi ja kosmetiikkaan pitkin kesää ehjät lehdet (myös sahalaitaiset).
Nuput: ennen kukintaa, niiden ollessa vielä tiiviitä.
Kukat: kukinta-aikaan (touko-heinäkuu), myöhemmin kukkivat kitkerämpiä.
voikukan keruu

 

Kesällä tavataan taas villiyrttikävelyillä!
 Hanna Jenni

 

 


Vanhempi julkaisu Uusin julkaisu

Jätä kommentti