5 tapaa käyttää villiyrttejä talvella

Kevään tuoksua on jo ilmassa!
Pian pääsee keräämään jälleen tuoreita villejä kasveja luonnosta.

Tässä muutama vinkki miten voit säilöä ja käyttää villiyrttejä myös silloin kun tuoretta ei ole saatavilla.

1. Kuivatut yrtit ja viherjauhe

Kuivattuja yrttejä voi ripotella sellaisenaan murskattuna lähes mihin tahansa ruokaan rikastuttamaan ruuan ravintoarvoja. Mm. sämpylä/leipätaikinat, muusit, munakkaat, smoothiet saavat hyvää täydennystä yrteistä.

Kuivatuista yrteistä voit valmistaa viherjauhetta yhdistämällä haluamiasi kuivattuja yrttejä ja jauhamalla ne yhdeksi jauheeksi.
Maitohorsma toimii hyvin viherjauheen pohjana, koska se turvallinen isoinakin määrinä.
Muita täydentäviä yrttejä ovat esim. nokkonen, vuohenputki, voikukka ja poimulehti. Variaatioita on loputtomasti. Lähes kaikkia yrttejä voi kuivata.
Kuivaus suositellaan tapahtuvaksi alle 37 asteen lämpötilassa.
Hennommat yrtit kuten ketunleipä ja mustikanlehdet jopa 27 asteessa.

 2. Herättäminen

Kuivatut yrtit voi ”herättää” uudelleen ja käyttää niitä mm. ruoanvalmistuksessa, kuten kuivattuja sieniäkin.

Herättäminen tapahtuu liottamalla kuivattuja yrttejä n. 20min kylmässä vedessä, johon on lisätty hieman laadukasta etikkaa. Tämän jälkeen yrttiä voi käyttää lähes kuin tuoretta.
Tämä menetelmä mahdollistaa esim. villiyrttipeston tai hortahakkeluksen nauttimisen ympäri vuoden.


3. Tuoreena pakastetun käyttö

Parasta on ottaa keskellä talvea pakkasesta muusin sekaan esim. vuohenputkea. Tai sienimuhennokseen nokkosta.

Helpommillaan villiyrttien pakastus tapahtuu vain laittamalla ne tuoreena pakkaseen. Pikainen ryöppäys kuitenkin kannattaa, sillä kuuma kylpy pysäyttää kasvin entsyymitoiminnan ja näin ravinteet säilyvät paremmin. Ryöpättyjä kasveja voi pakastaa vaikkapa jääpalamuotteihin, jolloin saa käteviä "yrttinappeja" ruokaan tai smoothieen lisättäväksi.

4. Jalkakylvyt

Aina on oikea vuodenaika jalkakylvylle ❤️ Kylmään aikaa lämmin yrttinen jalkakylpy on kuin kesäinen halaus. Lämpimällä säällä taas viilentävä niittytuuli.
Lähes kaikki yrtit käyvät jalkakylpyyn ja siihen voi käyttää myös parhaat päivänsä nähneet kasvit.




Valmista jalkakylpy laittamalla yrtit pesuvatiin ja lisäämällä kiehuvaa vettä kattilallinen.
Anna yrttien hautua n. 20 min. Lisää sitten halutun lämpöistä vettä, niin että jalat peittyvät. Lisää kylpyveteen halutessasi suolaa.

Mikään ei estä soveltamasta tätä kylpyammeeseen!

Mikäli oman kylpyseoksen tekeminen tuntuu työläältä, niin tsekkaa Go-Rento jalkakylpysuola.


5. Yrttihauduke

Eli tuttavallisemmin yrttitee, mutta koska tässä ei käytetä teepensaan lehtiä, puhumme haudukkeesta :)


Yrttejä laitetaan oman fiiliksen mukaisesti, mutta yleispätevä ohje on: n 1.rkl kuivattuja yrttejä kupilliseen vettä.
Maukkaan juoman lisäksi villiyrteillä on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Esimerkiksi siankärsämö vahvistaa vastustuskykyä ja tukee ruoansulatusta, kun taas mesiangervo laskee tulehdusta ja lievittää kipua sen sisältämän salisylaattien vuoksi.

Go-Rennon suosikkeja ovat mm. siankärsämö, mesiangervo, poimulehti ja horsma.

HUOM! Muista tarkistaa käyttämäsi yrttien käyttösuositukset/varoitukset, mikäli villiyrtit ovat sinulle uusi juttu.

Nautinnollisia yrttihetkiä 🌿
Hanna ja Jenni


Vanhempi julkaisu Uusin julkaisu

Jätä kommentti